Fodbold har betydning for fremtiden

Fodbold og sammenhold gjorde forskellen
På en knoldet fodboldbane, hvor der er flere sten end græs, møder jeg Milton Fonseca. Fodboldbanen ligger i et af de hårdt belastede slumområder i hovedstaden i Honduras. Milton er i dag 22 år gammel. Han startede med at spille fodbold i Viva, da han var 12 år.

”Jeg var netop blevet smidt ud af skolen pga. dårlig opførsel og havde ikke rigtig noget at lave” fortæller Milton. Han blev på trods af lærens protester inviteret med på sommer fodboldskole arrangeret af en flok danske unge fra Viva. Den sommer blev et vendepunkt for Milton. Han fortæller ”at det vigtige var, at jeg blev set af voksne, og gennem snakke med de unge danskere fik jeg modet til at tage tilbage til skolen. De fik mig til at forstå, at jeg havde et valg i forhold til min fremtid”.

Fattigdom og manglende muligheder for unge
Milton kommer fra en stor familie med 9 søskende og en mor, som stod alene med ansvaret for hele familien. ”Vi levede for under 1 USD om dagen” og betegnes dermed som en familie, der lever i ekstrem fattigdom. En situation, hvor hver dag er en kamp for at få mad.

De fleste af børnene i Nueva Suyapa, hvor Milton kommer fra, har aldrig været uden for deres boligområde. Det vil sige, at en tur til det nationale stadium kun få kilometer væk er en kæmpe oplevelse for dem. ”På den måde er fodboldprogrammet med til at åbne verden og give nye perspektiver for børn, som ellers kun har oplevet stoffer og elendighed i deres opvækst”. Ifølge Milton er et af de store problemer i Honduras, at unge mangler muligheder i fritiden, men også på den lange bane i forhold til job og uddannelse. Derfor bliver de kriminelle bander, som kontrollerer byerne, en attraktiv mulighed for unge, som rekrutteres helt ned til 7 års alderen.

Når fodbold skaber udvikling

Vivas fodboldprogram betød, at Milton blev en del af en gruppe, og det forandrede hans syn på livet fuldstændig. Efter sommerferien samme år var Milton tilbage i skolen og endte med at levere skolens højeste gennemsnit nogensinde, da han et par år senere gik ud. I dag studerer han jura og arbejder ved siden af studierne i en rettighedsorganisation. Milton drømmer om at blive politiker, selvom han mener, at mange har den opfattelse ”at man er skør hvis man ønsker at ændre noget i Honduras”. Alligevel vil Milton gerne gøre en forskel især for unge, som ikke har mange fremtidsmuligheder.

I Nueva Suyapa, hvor Milton er opvokset og stadig bor, har man en af verden højeste mordrater og især unge er i skudlinjen. ”Det voldsomme bandemiljø er den overvejende årsag, og derfor er programmer som Vivas fodboldprogram ekstremt vigtige, fordi de reelt giver børn og unge en ny start i livet med nye værdier og læring gennem sporten” siger Milton. Netop sammenkoblingen mellem fodbold, fysisk aktivitet og læring om værdier er de elementer Milton fokuserer på som det helt særlige ved Vivas fodboldprogram.

 

 

 

Om Viva
VIVA

Klostergade 34, 3. sal
8000 Aarhus C

Tlf:
4023 1942
CVR:
3003 7677

Viva er en international kirkelig og humanitær børne- organisation, hvis mål er at forbedre børn og unges vilkår. I Vivas volontørprogram Impact er målet at mobilisere unge til medansvar og engagement for verdens børn og unge. Viva blev stiftet i Danmark i 1994. Send din støtte til reg.: 0994, konto: 0009279423.