Børn fortjener

Alle børn fortjener et godt liv

I Viva drømmer vi om at alle børn får et godt liv. Derfor er vi sat i verden for at forbedre børn og unges vilkår, så de får en tryg og sund opvækst med mulighed for at skabe deres egen fremtid.

Børn fortjener en tryg opvækst

I Viva ønsker vi børnene tilbage til familierne. Vi arbejder sammen med børnehjemmene om at finde årsagerne til at børnene er havnet på børnehjemmet og forsøger at ændre situationen i familien, så barnet kan komme tilbage.

Men det er en lang og svær proces der går forud for at et barn kan vende tilbage til sin familie. Luis mistede sin far, da han var helt lille, og levede i perioder herefter på gaden med sin mor og lillebror. Han var 5 år da han og broren flyttede ind på børnehjemmet. Lige siden har det været en stor drøm for Luis at komme til at bo sammen med sin mor igen. I 2017 begyndte børnehjemmet at lave de første forberedelser til at Luis’ drøm kunne gå i opfyldelse. Moren arbejdede sporadisk med rengøring i nogle huse, men havde ikke fast arbejde. Børnehjemmet sikrede, at hun kunne etablere en lille bod, hvor fra hun kunne sælge mad og drikkevarer. Den mere sikre indkomst var første skridt til at drømmen, om at få sin søn hjem igen, kunne lykkedes.

Børnehjemmet forberedte kirken og lokalsamfundet på, at Luis snart ville vende hjem for at bo sammen med sin mor. Og de tog godt imod beskeden og donerede mursten og materialer, så der kunne bygges et ekstra værelse til morens lille hus. ”Jeg er meget taknemmelig over, at jeg nu skal hjem og bo hos min mor. Men det er også trist, for jeg hører jo også til på børnehjemmet. Men mest er jeg glad for at skulle bo sammen med min mor” siger Luis. Han flyttede hjem d. 22. nov. 2018 og Luis’ mor sagde i den forbindelse ”Jeg er verdens lykkeligste menneske”.

Børnehjemmet har ikke længere det juridiske ansvar for Luis, men de følger situationen i 2 år og besøger Luis og hans mor en gang om måneden. Det er en vigtig beslutning at overdrage forældremyndigheden og derfor skal der være en grundig proces både før og efter. Børnehjemmet tager ingen chancer for selvom vi ved, at børn der vokser op i en familie, har en signifikant større chance for et stabilt voksenliv, så er det ikke sundt at have for mange skift i barnets opvækst.

 

Børn fortjener omsorg

I Viva ved vi at omsorg og nærhed er vigtigt for børn i alle aldre. Det kan være svært at få nok af uanset, hvor man vokser op, men i institutioner i Honduras er der meget få hænder til at tage sig af børnene, og løse de praktiske opgaver, der er forbundet med at drive en institution. Derfor støtter vi institutionerne, så de kan skabe de bedste rammer for børnene. Vores udsendte Impact volontører er ofte med i denne proces og hjælper til i hverdagen med at give den ekstra omsorg.

”Man får masser kram og det er vildt dejligt at mærke at de sætter pris på at man er der”fortæller Julie Henningsen, som er volontør i en børnehave i et slumkvarter i Honduras.

Børnene i institutionen kommer alle fra brudte hjem og vokser op med en enlig mor. Der er meget få børnehaver i Honduras, men netop denne børnehave giver enlige ofte unge mødre en mulighed for at skabe sig en indkomst gennem et ”rigtigt” arbejde. Hvis ikke denne mulighed eksisterede ville børnene enten skulle med mor på arbejde eller moren skulle finde sig andre indtægtsmuligheder til at forsørge familien med. De vanskelige vilkår for enlige mødre gør, at mange børn lever på gaden i løbet af dagen i en tidlig alder.

Julie og hendes volontørmakker Amalie mærker at børnene nyder den ekstra opmærksomhed de får. Flere kan blive trøstet, når de falder og slår sig eller når de bliver afleveret om morgenen og skal undvære mor hele dagen.

”Vi hjælper også personalet med praktiske opgaver, således at de kan få mere tid til at være sammen med børnene” fortæller Amalie Nielsen. Det er vigtigt at båndet mellem en volontør og et barn ikke bliver for tæt, og derfor betyder omsorg for et barn også, at sikre at de voksne som år efter år arbejder med børnene får plads og ekstra tid til tage sig af dem.

 

Giv børn et godt liv

Om Viva
VIVA

Klostergade 34, 3. sal
8000 Aarhus C

Tlf:
4023 1942
CVR:
3003 7677

Viva er en international kirkelig og humanitær børne- organisation, hvis mål er at forbedre børn og unges vilkår. I Vivas volontørprogram Impact er målet at mobilisere unge til medansvar og engagement for verdens børn og unge. Viva blev stiftet i Danmark i 1994. Send din støtte til reg.: 0994, konto: 0009279423.