Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed

Honduras - En hverdag med vold og fattigdom

Honduras er et land præget af bandekriminalitet og fattigdom. Vold og korruption er en stor del af dagligdagen for mange. Den megen vold efterlader børn uden forældre eller tvinger familier ud på en farefuld rejse, i håbet om et bedre liv i USA.

En gruppe unge, støttet af Viva, kæmper for at skabe et bedre samfund for dem selv og de kommende generationer. De har valgt at tage kampen op mod et samfund præget af vold og fattigdom. Men at skabe forandring indefra er en stor udfordring. Specielt når tilliden til det samfund de lever i er helt i bund, bliver tanken om at søge mod USA ofte den eneste udvej for at skabe sig en fremtid.

 


Fulgt som eneste udvej

Den banderelaterede vold i landet har resulteret i mange drab. Alene i årets første fire måneder blev 1.258 mennesker myrdet. Honduras har, med en mordrate på 43.6 mord pr. 100.000 indbyggere, en af de højeste mordrater i verden.

Samtidig oplever landet en høj arbejdsløshed og udbredt fattigdom. Faktisk lever 60% af Honduranere i fattigdom. Volden og fattigdommen sætter et stort aftryk på landets 9,3 millioner indbyggere og mange søger flugten mod USA i håbet om at finde et bedre liv.

Men rejsen mod USA er farefuld og chancen for at nå målet er i øjeblikket nærmest ikke eksisterende. Alligevel har over 200.000 det seneste år taget ud på den 4.000 km lange rejse mod det forjættede land.

Migranternes svære rejse

Migranterne samles ved busstationen i byen San Pedro Sula, hvor de i samlet flok drager afsted. At rejse i flok giver større sikkerhed, og optimismen er stor, når migrantkaravanen begiver sig afsted. Men rejsen er lang og hård og mad og vand er en stor udfordring. Meget få når hele vejen til den amerikanske grænse og nærmest igen klarer den sidste del af turen. Derfor vender de fleste opgivende tilbage til Honduras, blottet for et hvert håb om at få en bedre fremtid.

Unge går forrest

Mange unge i Honduras har mistet tilliden til det samfund de lever i. Men heldigvis har en del unge taget kampen op og arbejder for at skabe et samfund med større social retfærdighed og sikkerhed. Et samfund hvor befolkningen har tillid til myndighederne og dermed ikke søger flugten. De unges arbejde består i at gøre myndighederne opmærksomme på landets store udfordringer, så politikere træffer beslutninger, der kan sikre de unge et mere retfærdigt samfund og et bedre liv. Honduras har brug for forandring.

Hillarys mor så ingen udvej

Hillary er en af de seje unge. Da hun var blot 3 år gammel var hendes mor nødsaget til at flygte til USA. Der var simpelthen ikke mulighed for at hun kunne forsørge Hillary, hvis hun blev i landet.

Siden moren flygtede har hun boet ved sin bedstemor. Men trods savnet af sin mor, har Hillary besluttet at kæmpe for det land hun elsker. Ved siden af hendes studier på universitetet er hun ungdomsleder i arbejdet for større retfærdighed. “Min motivation er for det første at frembringe en positiv forandring i mit samfund, i mit land. For det andet at hjælpe de mennesker der har mest brug for det”.

Støt unges kamp for et bedre Honduras

Vær med til at give unge i Honduras en stemme, så det kan skabe et samfund uden vold, korruption og fattigdom og hvor børn og unge kan vokse op i trygge rammer.

Tre primære årsager til flugt

1: Utryghed og frygt
Mord, vold og bandekriminalitet er hverdag i Honduras. Befolkningen lever i konstant frygt for overfald og afpresning. Flugt er for mange den eneste vej væk fra volden.

2: Arbejdsløshed og fattigdom
Honduras kæmper med stor økonomisk ulighed og arbejdsløshed. Mange har svært ved at forsørge dem selv og deres familier. Håbet om arbejde i USA lokker mange ud på den farefulde tur.

3: Korruption
Pengene i landet ender ofte med at gavne de få og bestikkelse af dommere, politi og offentlige ansatte er hverdag. Den manglende tro på samfundet efterlader mange uden håb.

Kvinder er særligt udsatte

Machokulturen er tydelig i Honduras og den megen vold bliver ofte rettet mod piger og kvinder. Mange kvinder er ikke trygge og vælger at flygte af frygt for at blive udsat for overfald og seksuelle overgreb. Hver 3. time bliver en kvinde i Honduras udsat for et seksuelt overgreb. 83 % af disse overgreb er på mindreårige.

Da Nelsy var 17 år, forsøgte tre mænd at voldtage hende og hendes søster. Nelsy husker tydeligt hvordan søsteren, med pistolen for panden, råbte ”Hvis i vil voldtage mig, så dræb mig!”. Heldigvis for dem begge kom deres stedfar hjem og de tre mænd flygtede. Nelsy kæmper i dag for større social retfærdighed og for at skabe trygge rammer for drenge og piger.

Lisa så sin mor dø

Lisa så sin mor blive skudt i et bandeopgør. Og hun er desværre ét blandt mange eksempler på konsekvenserne af, at Honduras er præget af bandekriminalitet og fattigdom. Hun blev som 9-årig placeret på et børnehjem, som i mange tilfælde ender med at være en permanent løsning, når familier går i stykker.

Børn fortjener en familie. Derfor arbejder vi på at gøre ustabile familier robuste, så de kan klare udfordringerne på trods af fattigdom. Og vi samarbejder med institutioner om at bringe børn tilbage i trygge familierammer med mulighed for tætte relationer til voksne, hvilket også har været tilfældet med Lisa, som efter seks år på børnehjemmet er blevet genforenet med sin bedstemor, som hun så inderligt drømte om.